Dr. Simona Radu-Răuță
Medic primar psihiatru, psihoterapeut.


A studiat medicina în România, Franța si Marea Britanie. Interesul pentru psihiatrie i-a fost stârnit la facultatea de medicină din Limoges, unde a și început un drum profesional ce nu a încetat să genereze curiozitate și implicare. Are o DU în Autism la Facultatea de Medecină St. Antoine, Paris. 

A urmat apoi specializarea în psihiatrie generală în Marea Britanie, la St. George’s Medical School, Londra și supraspecializarea în psihiatria adultului la School of Psychiatry în Oxford. A practicat psihiatria în spitale publice și private din Marea Britanie, dar, în paralel, studiul funcționării „patologice” a minții umane a condus în mod firesc la preocuparea cu definirea conceptului de funcționare „sănătoasă”, respectiv la definirea „normalității” . 

Prin urmare, și-a diversificat interesele urmând formarea în psihoterapie în cadrul programului „Enid Balint Course in Psychodynamic Psychotherapy”, precum și programul unui masterat în filosofie și etica sănătății mintale la Universitatea Warwick. Preocupările profesionale sunt concentrate în jurul câtorva poli de interes - etapele dezvoltării personalității și a elementelor care pot perturba acest proces (inclusiv în perioada perinatală), precum și momentele „nodale”, de tranziție de-a lungul existenței și patologia acestora.

În afara practicii clinice, a  susținut și susține prezentări pe diverse teme legate atât de aspecte dificile ale funcționării psihice, dar și de prevenție în sănătatea mintală. A participat, în calitate de guest speaker, la multiple ediții ale Săptămanii Psi organizate de Editura Trei, a susținut workshopuri la invitații din partea mai multor instituții medicale sau organizații private, printre care SUUB, Hospice Casa Speranței, Ensight, Cărturești, CEO Clubs Romania, BEROBA etc.  

Interesul pentru comunicare, în general, și comunicarea în relația medic-pacient, în special, a decurs în mod firesc - comunicarea fiind cea mai facilă, la îndemână și utilizată cale de a-l înțelege/cunoaște (sau ascunde) pe celălalt. A fost invitată în anul 2003 ca viziting lecturer în cadrul programelor organizate de Hospice Casa Speranței, unde a ținut cursuri de comunicare cu tema „Comunicarea veștilor dificile pacientului cu boală terminală”, „Comunicarea veștilor dificile  familiei pacientului cu boala terminală”. De 2 ani s-a alăturat proiectului Communihealthcare - un demers informativ/educațional, care urmărește îmbunătățirea comunicării medic-pacient.

A fost speaker la Conferințele SUUB - The Art of Communication in Healthcare. Prezentările pe tema comunicării vor regăsi împletite elementele de interes pentru Dr. Simona Radu Răuță - psihiatria, psihologia și filosofia.

Dr. Simona Radu Răuță este membru al Royal College of Psychiatrists UK și al Colegiului Medicilor București.